Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Μια φορά κι έναν καιρό

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας λαός…

Δεν ήταν ιδιαίτερα έξυπνος αλλά ούτε και ιδιαίτερα βλάκας.
Πριν από 200 χρόνια λοιπόν αποφάσισε να βγει από την αφάνεια και να διεκδικήσει το ρόλο του στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία του κόσμου. Όχι ότι δεν υπήρχε σαν έθνος πριν από τότε απλά δεν είχε μια εθνική μορφή.

Δεν ήταν απόλυτα «καθαρός» εθνολογικά αλλά ούτε και χωρίς συνείδηση εθνικής ταυτότητας.
Ενώ λοιπόν οι ρίζες του βρίσκονταν στα αρχαία χρόνια, υπέστη πολλές φυσιογνωμικές αλλοιώσεις ή καλύτερα βελτιωτικές τροποποιήσεις ώστε να απορροφήσει πληθώρα διαφορετικών – και πολλές φορές αντίρροπων – νοοτροπιών.

Δεν ήταν απόλυτα ανεξάρτητος αλλά δεν ήταν και υπόδουλος.
Έτσι παρότι μέλη του λαού αυτού έχυσαν το αίμα τους και υπέστησαν θυσίες για να ορθοποδήσουν δεν κατάφεραν να απαγκιστρωθούν από την ξένη κυριαρχία την οποία μάλιστα είχαν ανάγκη για την αρχική κρατική του νομιμοποίηση. Κατάλοιπα αυτή της ξενομανίας και της οικονομικής εξάρτησης του τον ακολούθησαν και τον επόμενο αιώνα.

Δεν ήταν απόλυτα αριστερός αλλά ούτε και απόλυτα δεξιός.
Πολλές φορές τον διέκρινε η επεκτατική του πολιτική και έννοιες όπως θρησκεία, οικογένεια και στρατοκρατία άλλες πάλι πολέμαγε για κοινωνική ισότητα και σοσιαλισμούς μέσω «ανένδοτων» αγώνων και κοινωνικοαπελευθερωτικών κινημάτων.

Δεν «άνηκε εις την Δύση» αλλά δεν άνηκε και στην Ανατολή.
Ο σαφής, διαχρονικά, ευρωπαϊκός του προσανατολισμός ερχόταν πολλές φορές σε σύγκρουση με τις ανατολίτικες νοοτροπίες του, οι ανατολικές του γεύσεις με τις δυτικές σος, το ανατολικό του παρελθόν με το δυτικό του μέλλον.

Δεν επεδίωκε τις ρήξεις αλλά δεν τις φοβόταν κιόλας
Από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα μέχρι την εθνική αντίσταση. Από τον εμφύλιο μέχρι τα συλλαλητήρια και το αντάρτικο πόλεων. Από τους βαλκανικούς μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή. Από το έπος του 40 μέχρι την καταστροφή στην Κύπρο.

Δεν ψήφιζε πάντα σωστά αλλά όχι και λάθος.

Δεν ψήφιζε Πα.Σο.Κ αλλά Σοσιαλισμό
Δεν ψήφιζε Ν.Δ αλλά Δημοκρατία
Δεν ψήφιζε Κ.Κ.Ε. αλλά Κομμουνισμό
Δεν ψήφιζε Συ.Ριζ.Α αλλά Αριστερά

Έτσι και χθες ελπίζω να ψήφισε:
Νέο Συνασπισμό Κινημάτων Ανεξάρτητης Ελλάδας για την Αυγή της Δημοκρατίας



Παραφράζοντας μια φράση του Ν. Καζαντζάκη

«Δεν ελπίζω τίποτα
Δεν φοβάμαι τίποτα
Έχω ψηφίσει»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου