Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Ο συνωμότης

Είδα μια ταινία προχθές η οποία λέγεται “The Conspirator” και έχει να κάνει με τη δολοφονία του Abraham Lincoln. Για την ακρίβεια ασχολείται με την υπεράσπιση μιας κατηγορούμενης για συνομωσία εναντίον του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό που αφήνει να εννοηθεί η ταινία ήταν ότι το πολιτικό σύστημα, αλλά και η κοινωνία ολόκληρη, ήθελε να καταδικάσει σε θάνατο την πιθανή συνεργό σε συνομωσία εναντίον του προέδρου χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη για αυτό!

Control
Για να το καταφέρει αυτό χρησιμοποίησε έναν διαβλητό μηχανισμό εξουσίας, καθώς το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση απαρτίζονταν από στρατιωτικούς δικαστές απόλυτα ελεγχόμενους από την πολιτική και στρατιωτική εξουσία.

Threat or Buy
Επίσης αξιοποίησε ορισμένους ανθρώπους είτε δωροδοκώντας τους είτε απειλώντας τους προκειμένου οι τελευταίοι να ψευδομαρτυρήσουν εις βάρος της κατηγορούμενης. Κάποιοι από αυτούς – αφήνει να εννοηθεί η ταινία – μπορεί να ήταν και περισσότερο ένοχοι από την κατηγορούμενη!

Truth Distortion
Μέσω διαμορφωτών κοινής γνώμης (κατήγορος και μέσα ενημέρωσης εποχής) επιτυγχάνει όχι απλά την αδιαφορία των πολιτών αλλά την οργή τους απέναντι στο πρόσωπό της κατηγορούμενης.

Emergency Sense
Άμα τη αποφάσει των δικαστών η ποινή ήταν άμεσα εκτελέσιμη. Δεν έδινε παρά μια μέρα ζωής στην ένοχη πλέον. Ο τρόπος προσβολής της απόφασης ήταν μέσω του ίδιου συστήματος και οι πρακτικές αναβολής το ίδιο.

Φυσικά όλα αυτά δεν έγιναν για πλάκα.
Noble Cause
Οι «καλοί» Βόρειοι είχαν σχεδόν κερδίσει τον πόλεμο απέναντι στους «κακούς» Νότιους. Ο εν λόγω πρόεδρος προέρχονταν από τους Βόρειους και τυχόν καθυστέρηση απόδοσης δικαιοσύνης ίσως οδηγούσε σε αναζωπύρωση των εχθροπραξιών. Το διακύβευμα ήταν η εθνική ενότητα και η πολιτικοοικονομική σταθερότητα…

Σας θυμίζει κάτι?

1 σχόλιο:

  1. Oh yeeeeeees ... δυστυχώς ... ΣΑΠΙΛΑ θα το χαρακτήριζα, όσο και αν δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τέτοιες λέξεις γιατί μου χαλάνε την ψυχολογία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή